Het belang van de duurzame maaltijdbox
Duurzaam is een ruim begrip geworden. Het heeft alles te maken met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken. Nu een verantwoordelijkheid nemen voor de toekomstige generaties.
Wat is duurzame voeding?
Bij duurzame voeding moet je meer denken aan maatschappelijk verantwoorde voeding. Door het nuttigen van duurzame voeding ben je maatschappelijk verantwoord bezig en zorg je er mede voor dat de aarde, onze leefomgeving lang meegaat. Het milieu wordt bespaard en er wordt rekening gehouden met sociale belangen. Duurzame voeding heeft ook een belangrijke bijdrage aan de gezondheid en vitaliteit van medewerkers.
Voorbeelden van duurzame voeding
- Biologische producten zijn milieuvriendelijker geteeld, omdat er geen kunstmeststoffen worden gebruikt. Daarnaast wordt met biologische producten de bodemerosie tegen gegaan door het gebruik van groenbemesting. Groenbemesting is het telen van planten op een stuk grond om deze vervolgens onder te ploegen. Dit wordt gedaan om het percentage organische stof in de bodem te verhogen.
- Seizoensproducten en producten uit eigen streek zorgen voor grote energiewinst door korte aanvoerroutes, minder transport en minder CO2-uitstoot.
- Eerlijke prijzen voor de voedselproducenten. Rekening houden met hun sociale belangen is een vorm van duurzaamheid. Voedselproducenten staan aan het begin van de voedselketen. Ze dragen de risico’s van misoogsten, werken zich te pletter in weer en wind, en krijgen vaak nog een te lage prijs voor de producten. Een goede prijs voor hun producten zorgt ervoor dat ook zij een goed leven kunnen leiden.
Duurzamer inkopen met een maaltijdbox
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en dit is niet zonder reden. Om als bedrijf ook duurzamer te worden, kun je er al bij het inkoopbeleid rekening mee houden. De overheid heeft besloten om het goede voorbeeld te geven en een groot deel van de inkopen duurzaam te maken. De overheid koopt voor 50 miljard in per jaar, waardoor de impact dus groot is. Momenteel moeten de aankopen van provincies en waterschappen voor minimaal 50% uit duurzame producten bestaan. De aankopen van gemeentes moeten voor minimaal 75% uit duurzame producten bestaan. Het streven is om in 2015 alleen nog maar duurzame inkopen te doen. Wil jij ook iets goeds doen voor de samenleving? Dan heb ik een aantal tips om duurzaam in te kopen.
Goedkoop is vaak duurkoop
Doordat goedkope producten vaak niet van al te goede kwaliteit zijn, is het verstandiger om iets meer te betalen. Niet alleen gaat een product van hogere kwaliteit langer mee, er hoeven ook minder producten gemaakt te worden. Dit is natuurlijk minder belastend voor het milieu.
Vraag om duurzaam
Als jij duurzame producten wilt, dan zal de leverancier mogelijkheden vinden om dit te leveren. Leveranciers willen hun klanten uiteraard niet kwijt. Als genoeg organisaties om duurzaam vragen, dan verandert de markt (kijk maar naar Ekomenu, Willem en Drees).
Wees creatief
Vrijwel alles kan duurzaam zijn, maar waar de kansen liggen weet men meestal niet. Analyseer eens wat je momenteel allemaal inkoopt en hoe duurzaam deze producten eigenlijk zijn. Of het nu papier is, of een cadeaupakket, alles heeft impact op het milieu. Kijk eens wat de mogelijkheden zijn om duurzaamheid een plek te geven binnen jouw organisatie. Zelfs kleine veranderingen dragen bij!
Kies voor een maaltijdbox
Wanneer je echt slim bent kies je voor de tijdbesparende oplossing van de maaltijdbox. Een compleet boodschappenpakket vol met duurzame ingredienten die ook nog eens van hoge kwaliteit zijn. Wanneer je kiest voor een biologische duurzame maaltijdbox let je extra op het milieu. Ook is er een speciale vegetarische box voor mensen die geen vlees of vis willen eten. Daarnaast bestaan er ook veganistische oplossingen.