Het belang van de goede snijtechniek tijdens het koken
Kook jij al met een maaltijdbox? Dan ben je vast benieuwd welke tips we hebben voor het snijden van groenten, vlees, vis of andere ingrediënten. In deze blog hebben we in samenwerking met HelloFresh een aantal adviezen voor je op een rij gezet.
Snijden met het grote koksmes
Bij het snijden gebruiken we beide handen!
- De snijdende hand – dit is de hand die de snijbeweging maakt
- De geleidende hand – dit is de hand die de te snijden producten geleidt.
Snijdende hand
- In de snijdende hand maakt het mes een cirkel
- Let erop dat het mes over de volle lengte de plank raakt.
- De punt van het mes mag de plank niet verlaten.
Geleidende hand
- Met de middelste drie gekromde vingers drukken we het te snijden product tegen de snijplank en houden het vast, samen met duim en pink.
- Duim en pink blijven achter de knokkels en dienen tevens om te geleiden.
- Met het mes wordt nu de snijbeweging gemaakt, het steunt en glijdt langs de knokkels.
- De drie middelste vingers blijven in dezelfde stand en worden verzet naar achteren.
Ciseleren, Tourneren en Snijvormen
Ciseleren is het snel in plakjes of reepjes snijden met de punt van het koksmes. Het mes moet hierbij de plank loslaten. Neem een niet al te groot koks- of snijmes. Tourneren is het bijsnijden van bijvoorbeeld aardappelen en groente. Tourneer met een vloeiende snijbeweging. Neem hiervoor een klein snij- of schilmesje.
Uien snijden en snipperen
Snipperen van een ui
- Ui schoonmaken en in de lengte halveren.
- In de lengterichting naar worteleinde dunne plakjes maken.
- Horizontaal snijden.
- Vanaf het puntige gedeelte overdwars dun doorsnijden.
Snijden van uiringen
- Een schone ui in dunne plakjes snijden van topje naar worteleinde.
- Plakjes uit elkaar drukken.
Tips voor het snijden van groenten
- Gebruik een rvs-mes. Na gebruik afspoelen om verkleuring tegen te gaan.
- Zorg dat je altijd een scherp mes gebruikt.
- Snij altijd op een snijplank.
- Leg alvast een afvalbakje klaar voor het snijafval.
- Zorg voor een veilige opgeruimde werkplek.
- Laat kleine kinderen niet in de buurt komen van de grote koksmessen.
- Snijdt vlees/vis met een ander mes dan de groente & aardappelen.
- Voorkom kruisbesmetting tijdens het snijden.